<

Små Chokladbiskvier - LCHF

Jag älskar biskvier. Speciellt de med choklad i. Vilken tur att det gick att göra riktigt goda biskvier som jag själv kan äta, alltså fria från mjöl och (nästan...) socker. TYP nyttiga!



Receptet består av några olika moment. Det är inga svåra grejer men man får ha lite tålamod med tiden, inget man slänger ihop på en kvart! Det är värt mödan. Här kommer receptet.


Börja med Biskvibotten
3 dl mandelmjöl
2 msk sukrin
2 äggvitor
5 droppar flytande Stevia
2 msk grädde
Sätt ugnen på 175 grader. Klä en plåt med bakplåtspapper. Blanda ihop allt till en smet. Spritsa eller klicka ut bottnarna på bakplåtspappret. Grädda i 10-15 min, eller tills bottnarna är gyllene. De ska bli lite torra. Tag ut och låt svalna.

Gör Chokladsmörkrämen
150 g smör
1 äggula
1 krm rent vaniljpulver
3 msk sötrixflor
10 droppar flytande Stevia
50 g mörk choklad
1 tsk kaffepulver
2 tsk hett vatten
Lös upp kaffepulvret med lite hett vatten. Smält chokladen över ett vattenbad. Tag av från värmen. Tärna smöret i mindre bitar så blir det lättare att arbeta med. Arbeta smöret tills det blir krämigt. Rör ner äggula, vaniljpulver, stevia och kaffe i smöret. Blanda sist ner chokladen i en tunn stråle och rör tills smörkrämen har blandats helt.

Dags att sätta ihop bakverket
Tag en botten, spritsa eller bred på smörkrämen på undersidan av biskvierna(den sidan som låg mot bakplåten). Jämna till med en spatel eller kniv så att de blir lite toppiga. Ställ i frysen ca 15 min så blir de betydligt lättare att doppa i chokladen.

Sista momentet; Doppa topparna i 50 g smält Mörk Choklad! Förvara i kyl eller frys. Av detta receptet blev det ca 15 stycken små biskvier.

Jag beställer mitt mandelmjöl, sukrin, sötrixflor och Stevia på internet, bara att googla så finns det en del alternativ.

Rostad kokosmüsli - LCHF style


Den här müslin är proppad med nyttigheter,  och framför allt är den otroligt god. Brukar äta den med turkisk yoghurt, mums!



Rostad Kokosmüsli

100 g kokoschips
100 g valnötter
30 g sötmandel
30 g kokosolja
1/2 dl skalade sesamfrön
1/2 dl solrosfrön
1/2 tsk äkta vaniljpulver


Sätt ugnen på 120 grader. Grovhacka valnötter och mandlar. Blanda ihop alla ingredienser (utom oljan) i en bunke. Häll allt på en plåt. Klicka ut oljan. Rosta i ugn 15-20 min, eller tills flingorna fått lite färg. Rör om då och då. När müslin har svalnat, förvara i en burk me tätslutande lock.

Äppelmuffins deluxe


Muffins med vaniljkräm, smörstekta äpplen och smuldeg. Dessa muffins är min systerson Albins favoriter. Bakade dom till honom idag eftersom att det är hans namnsdag. Han lyckades trycka i sig en jättemuffins + två stycken till. Det ser jag som ett väldigt bra betyg. Därför tänkte jag dela med mig av detta recept. Det är lite pill med förberedelserna men det är det värt!
Jag bytte ut alla mejeriprodukter mot mjölkfria alternativ(mjölkfrittsmör och havredryck) eftersom att Albin är allergisk. Det funkade utmärkt!


ca 24 stycken

Börja med att göra vaniljkrämen (om du inte köper färdigt pulver)
1 äggula
1 1/2 msk socker
1/2 msk potatismjöl
1 1/2 dl mjölk
1 tsk vaniljpulver
Blanda ihop allt i en kastrull och vispa på medelvärme tills krämen tjocknar. Det får ej koka. Tag av från plattan och låt svalna.


Smörstekta äpplen
1-2 äpplen
2 msk smör
1 msk socker
1 tsk kanel
Skala, rensa och skär äpplena i mindre bitar. Stek i smöret och häll över socker och kanel. Låt stå och steka på låg värme i 5 min. Tag från plattan.


Smuldeg
50 g rumsvarmt smör
3/4 dl havregryn
3/4 dl vetemjöl
1/2 dl socker
Blanda ihop havregryn, vetemjöl och socker i en bunke. Lägg i smöret och knåda ihop till en deg.


Muffinssmet (jag använde Leilas grundrecept)
100 g smör
2 ägg
1 1/2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
2 dl mjölk
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
Sätt ugnen på 200 grader. Klä en muffinsplåt med muffinsformar.
Vispa ihop ägg,  strösocker och vaniljsocker tills det blivit poröst. Rör ner smält smör och mjölk.
Blanda ihop mjöl, bakpulver och salt i en bunke, rör sedan ner det i smeten. Blanda bara tills smeten gått ihop, inte för länge.

Nu är det dags att fylla muffinsformarna
Fyll formarna till hälften med muffinssmet. Klicka i vaniljkrämen, ca 2 tsk i varje muffins.
Tryck försiktigt ner några äppelbitar. Smula över smuldegen. Avsluta med att strö lite kanel över muffinsen.
Grädda i mitten av ugnen i ca 15 min, eller tills de är gyllenbruna och klarar "stickprovet".
Låt svalna på ett galler. Klart!