<

Low Carb Blueberry Muffin'

Jag bakar en del low carb/LCHF-bakverk. Men oftast blir det inte bra. Det är bara att acceptera att det smakar inte lika gott som "riktiga" bakverk. Men ibland så lyckas man att komma riktigt nära. Som det här.
Muffins som är riktigt goda & nyttiga! Det  är absolut det godaste muffinsreceptet jag provat.

12 stycken

Du behöver
1/2 cup ( ca 2,4 dl) kokosnötsmjöl
1/2 tsk salt
1/2 tsk bakpulver
6 st ägg
1/3 cup (ca 0,8 dl) agavesirap eller sukrin
1/3 cup (ca 0,8 dl) kokosolja
1/2-1 tsk vaniljpulver
1 cup (ca 2,4 dl) blåbär, färska eller frysta

Sätt ugnen på 175 grader. Klä en muffinsplåt med muffinsformar.
Rör ihop kokosnötsmjöl, salt och bakpulver. Ställ åt sidan. Tag fram en till skål och vispa ihop ägg, agavesirap (ev sukrin) kokosolja och vanilj.
Blanda ihop de torra och de blöta ingredienserna tills det har blivit en smet.
Grädda i 20-25 minuter. Låt svalna på galler. Dessa är godast när de har svalnat.

Tips! Prova att använda andra fyllningar såsom äpple/kanel, hallon, citron, apelsin m.m.

Jakten på den perfekta Semlan

Jag har bakat semlor för första gången. Eftersom jag inte har någon större erfarenhet av att baka "jäs" degar, så var det bara att ge sig ut i receptdjungeln och leta efter bra recept.
Detta resulterade i tre stycken degar och försök. Men skam den som ger sig för mmm vad goa de blev! Gjorde semlor av halva degen och mandelmassebullar av andra halvan.

150 gram smör (eller margarin)
5 dl mjölk
50 gram jäst
1 dl socker
0,5 tsk salt
2 tsk stött kardemumma
14 dl vetemjöl special
1 st ägg (mitt tillägg)

Bulldeg
150 gram smör (eller margarin)
5 dl mjölk
50 gram jäst
2 dl socker
0,5 tsk salt
2 tsk stött kardemumma
14 dl vetemjöl special
1 st ägg

Smält smöret i en kastrull. Häll i mjölken och värm till 37 grader. Smula ner jästen och blanda tills den lösts upp. Tillsätt kardemumma, socker och salt.
Häll allt i en deg bunke. Tillsätt först ägget, sen mjöl. Häll inte i allt mjöl på en gång utan arbeta in det i degen. Det är inte säkert att allt mjöl behövs! Arbeta degen smidig så att den släpper bunken. Tillsätt ev mer mjöl efter
behov. Arbeta degen minst 5 min i maskin och 10 min för hand. Täck över med bakduk och låt jäsa i ca 30 min.
Ta upp degen på ett bakbord. Arbeta snabbt ihop den och låt den vila ca 10 min. Rulla degen så att du får en ganska lång rulle och dela den i 24 delar (12 delar om du gör mandelmassebullar av andra halvan).Forma små bollar. Lägg på plåt och låt läsa övertäckta i ca 30 min. Pensla med uppvispat ägg. Grädda i 225 grader i 8-10 min beroende på storlek på bullarna.
Låt bullarna svalna på galler.

Grov mandelmassa
1 dl sötmandel
1 dl florsocker
en skvätt grädde
Mixa först mandeln i en mixer. Tillsätt sedan sockret. mixa. Häll i lite grädde i taget, mixa emellan tills det har blivit en hanterbar massa. Självklart kan man skålla mandeln först om man vill ha en ljusare mandelmassa.


Semla
Skär ut ett lock. Gröp ur lite av inkråmet. Fyllningen görs av riven mandelmassa, inkråm från bullarna och mjölk eller grädde så att man får en smet av krämkonsistens.
Fyll bullarna med mandelmassa. Vispa grädde och skeda eller spritsa på bullarna. Lägg på locket och pudra med florsocker (enklast med en te-sil).


Mandelmassebullar
Halva degen
2 msk vaniljsocker
smör
riven mandelmassa
Blanda ihop smör och vaniljsocker. Riv mandelmassan. Kavla ut degen på mjölat bakbord. Bred på smörkrämen över hela degen. Strö över riven mandelmassa. Rulla ihop degen till en rulle och skär ut bullarna. Lägg bullarna i bullformar på en bakplåt. Grädde på 225 grader i 10 min. Garnera med florsocker när de svalnat.

Hoppas det smakar!

Chocolate Chip Cookies

En amerikansk klassiker för riktiga kakmonster!

Jag gjorde dessa kakorna i min hushållsmaskin men det går lika bra att göra för hand.





25 stycken kakor

110 gram rumstempererat osaltat smör
0,75 dl strösocker
0,75 dl brun farinsocker
1 stort ägg
0,75 tsk vaniljpulver
2,5 dl vetemjöl
0,5 tsk bakpulver
150 gram chocolate chips (choklad knappar)
50 gram valnötter

Sätt ugnen på 190 grader. Klä två bakplåtar med bakplåtspapper. Lägg smöret i hushållsmaskinen och vispa tills smöret är lite krämigt och mjukt. Låt maskinen gå och häll i vitt och brunt socker och låt smeten bli lite fluffig (ca 2 minuter). Tillsätt ägg och vanilj, blanda väl.

Tag fram en skål och blanda mjöl, bakpulver och salt så att bakpulvret blandas ut ordentligt. Blanda ner mjölblandningen i smeten. Tillsätt choklad och nötter när smeten är färdigblandad. Om du tycker att degen är för mjuk, täck över den och ställ i kylskåp tills den blivit mer lätthanterlig (från 30 minuter till två timmar).

Rulla kakorna till bollar, ca 2 msk stora (35 gr). Se till att ha ett ganska stort mellanrum mellan kakorna då de flyter ut när de gräddas. Grädda i 10-13 min eller tills de blivit gyllenbruna runt kanterna. Låt svalna på ett galler.

Tips! Det går att frysa degen och baka vid ett senare tillfälle. Rulla då bollar av degen och frys in. När de ska bakas så är det bara att ta ut kakorna ur frysen och grädda lite längre än när dom är färska.

Orginalreceptet hittar du på joyofbaking.com, där finns även en instruktionsvideo.

Enjoy!